Urheilutalo

Me kemiläiset tunnemme  toisenkin ”Urkin” kuin edesmenneen pitkäaikaisen presidenttimme Urho Kekkosen. Pitkään hallitsi hänkin valtakuntaa, mutta vielä pitempään hallitsi Kemin katukuvaa meidän ”Urkki” eli rakas Urheilutalomme Koulukadulla.

Näillä näkymin me tulemme menettämään tämän kemiläisen urheiluväen ainutlaatuisen, talkootyöllä rakennetun tilan. Meille on luvattu, että talo on käytettävissämme vain kesäkuun 2009 loppuun. Tämän jälkeen ovet sulkeutuvat lopullisesti.  (Ovet sulkeutuivat lopullisesti kesällä 2010).

Urheilutalo valmistui lähes yli viisikymmentä vuotta sitten kemiläisen urheiluväen yhteistyöllä. Siihen aikaan talkootyöt olivat voimissaan, nykyään sellainen ponnistus tuskin onnistuisi. Väkeä on mahdoton saada edes johtokuntaan, saati muuhun vapaaehtoiseen seuratoimintaan.

Talosta tuli uljas ja monipuolinen urheilun keskipiste: olivathan tilat hulppea ja katto korkealla. Sisustuskin oli hankittava lahjoituksina, mm. rahaa tuolien hankkimiseksi taloon. Moni seura osti tuolin ja useammankin omiin nimiinsä. Tanssejakin pidettiin toiminnan rahoittamiseksi. Historiaa lyhyesti: 1960-luvun alussa tansseja järjestettiin vuoroviikoin Kemin työväentalon kanssa. Tanssijoita oli yhtenäkin vuonna käynyt lähes 28000, keskimäärin iltaa kohden yli 700.

No, ne onnelliset ajat ovat takanapäin, ja meitä odottaa mieron tie. Me naisvoimistelijat olemme olleet Urheilutalon ahkeria käyttäjiä vuosikymmenestä toiseen. Voikin sanoa, että urheilutalon käytöstä poistaminen koskee enemmän kuin ketään muita juuri naisliikkujia. meillä on suuria jumpparyhmiä, joille ei löydy Kemin keskustasta vastaavia tiloja. Toki tiedämme kaupungin ankean taloudellisen tilanteen, mutta kohtuuttomasti joutuvat naisliikkujat siitä seikasta kärsimään. Ja kuinka paljon puhutaankaan terveysliikunnasta myös päättäjien suulla! Teot ja puheet eivät aina kohtaa käytännön tasolla.

Hyvästi siis rakas ”Urkki”. Kiitos sinulle, kun tarjosit meille tilat liikkumiseen näinä vuosikymmeninä. Olet suonut meille lämpöä ja valoa ja imenyt kaikki hikemme seiniisi tuoksumaan mukavalle liikunnalle. Viime aikoina et ole enää hehkunut nuoruuden suloutta, mutta ovesi olet kävijöille edelleen avannut. Tosin nykyään vain sivuoven, mutta sen ripaan onkin moni tarttunut iloisin mielin ennen ja jälkeen jumpan.

Näin kirjoitti syksyllä 2008 Kemin Naisvoimistelijat ry;n puolesta Helena Halttu, sihteeri